fi uk Facebook

Mallasuutereseptit

Porsaanfileetä kotikalja-kermakastikkeessa

porsaanfilee kaljakermakastike

500 g

Porsaan fileetä (ulko- tai sisäfile)

 

Balsamiviinietikkaa

n. 1 l

Ruokakermaa

4 kpl

Mustapippuri kokonainen

1,5 rkl

Tuoppi Kotikalja-mallasjuomauutetta (paketti)

 

Suola

 

Mustapippuri

Timjami

Leikkaa file paloiksi. Mausta file palaset suolalla ja pippurilla.  Paista pannulla fileihin väri. Paahda kokonaisia mustapippureita vähän aikaan. Posauta balsamiviinietikka, jonka jälkeen kerma ja kotikaljauute. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Tarkista maku.Keitä kokoon kunnes porsaat ovat kypsiä.


Resepti: Mika Pitkänen

Kaljaisa Arkisoppa

kaljaisaarkisoppa

Yksi isoo kattilaallinen

12

pekoniviipaletta

2

sipulia

1 l

vettä

6

valkosipulin kynttä

4

pientä porkkanaa

5 dl

vettä +

5 dl

Tuoppi Kotikalja Mallasjuomauute (1l) tai 5 pss Tuoppi Kotikalja-mallasjuomauutetta (paketti)

400 g

jauhelihaa

9 dl

vaaleita papuja tomaattikastikkeessa

Viipaloi pekoni pieneksi viipaleiksi ja ruskista ison kattilan pohjalla. Lisää silputtu sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit läpikuultaviksi ja ruskista jauheliha kattilassa. Lisää vesi, pavut ja porkkanat. Kypsennä keskilämmöllä kunnes pavut ovat melkein valmiita. Lisää kalja keittoon ja jatka kypsentämistä pienellä lämmöllä kunnes pavut ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla.


Resepti: Noora Anttila

Leipävanukas laihialaasittain

leipavanukas laihialaasittain

12 kpl

2 pss

Tuoppi-kotikalja mallasjuomauutetta (kotelo)

2 dl

vettä

1,25 dl

kermaa

1,25 dl

ruokosokeria

4 kpl

kanamunia

2 tl

kanelia

3 dl

rouhittua vähintään 61 % tummaa suklaata

1 l

saaristolaisleipää kuutioituna

 

 

3 rkl

sokeria

1 dl

hasselpähkinärouhetta

1 rkl

voita

 

ripaus suolaa

Kuutioi Saaristolaisleipäjauhoista leivottu leipä pieniksi kuutioiksi. Sekoita Tuoppi-kotikalja ja vesi keskenään. Keitä kotikalja, kerma ja puolet sokerista kattilassa, kunnes sokeri on sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja sulata joukkoon 2 dl suklaasta. Jäähdytä. Vatkaa munat ja kaneli kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jäähtynyt suklaa-kotikaljaseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi leipäkuutiot sekä loput suklaasta ja sekoita. Kaada massa annosvuokiin ja ripottele päälle loput sokerista. Paista 165 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Laita sokeri paistinpannuun ja anna sen karamellisoitua. Lisää pähkinät ja voi, mausta hieman suolalla. Tarjoile pähkinät vanukkaiden päällä.

Resepti: Noora Taipale

Makia suklaa-kaljakakku

makia suklaakaljakakku

1,5 pss

Tuoppi-kotikalja mallasjuomauutetta (kotelo)

1,5 dl

vettä

200 g

voita

100 g

tummaa suklaata

2 dl

ruokosokeria

2 dl

tavallista sokeria

1,5 dl

maitorahkaa

2

kananmunaa

 

yhden vaniljatangon siemenet

4 dl

vehnäjauhoja

2 tl

ruokasoodaa

Sekoita Tuoppi-kotikalja veteen. Sulata vesihauteessa voi ja lisää siihen 2½ desilitraa kotikaljasta, suklaa ja sokerit. Sekoita, kunnes ainekset ovat sulaneet sileäksi seokseksi. Jäähdytä seos. Vatkaa käsin keskenään tasaiseksi maitorahka, kananmunat ja vaniljatangon siemenet. Yhdistä seokset. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja ruokasooda ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista 180 asteisessa uunissa 35-45 minuuttia. Varo paistamasta kakkua liian kuivaksi, sillä se on parhaimmillaan hieman kosteana. Anna kakun jäähtyä ja kostuta se lopulla Tuoppi-kotikaljalla.

Resepti: Noora Taipale

Ystävyyren kaljarinkulat

ystavyyren kaljarinkulat

1 dl

kermaa

1 dl

sokeria

1 dl

siirappia

0,5 rkl

voita

1 kpl

sipulia

0,5-1 pss

Tuoppi-kotikalja mallasjuomauutetta (kotelo)

(0,5 dl

pähkinärouhetta)

Mittaa kattilaan kerma, sokeri, siirappi ja kotikaljauute. Käytä uutetta maun mukaan, jos haluat voimakkaan kaljan maun voit käyttää koko pussin. Huomaa kuitenkin, että kaljan maku voimistuu keittämisen aikana. Keitä seosta niin kauan, että pudottaessasi pisaran seosta kylmään veteen, se jähmettyy. Lisää voi. Jos haluat nekkuihin pähkinärouhetta, voit lisätä sen seokseen tässä vaiheessa, tai laittaa suoraan karamellivuokien pohjalle. Kaada nekkuseos karamellivuokiin/silikonimuottiin ja anna jähmettyä.


Resepti: Henna Isotalus

Omena-mallasuute jälkiruoka

1-1,5 l

omenan lohkoja

1 dl

mallasuutetta (apteekista)

2 rkl

hilloa (esim.mansikka tai vadelma)

0,5-1 pkt

lehtitaikinaa kuoreksi päälle

250 g

margariinia tai voita

1 dl

hienoasokeria

n.200 g

vehnäjauhoja

 

kananmunaa voiteluun


Voitele iso, uuninkestävä vuoka. Asettele omenanlohkot vuoan pohjalle. Lisää mallasuute ja hillo lohkojen päälle.

Margariini, sokeri ja vehnäjauhot nypitään muruksi ja lisätään omenoiden päälle. Laita lehtitaikina kanneksi päälle. Voitele kansi kananmunalla.
Paista 200 asteessa noin 30-45 minuuttia.

Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

Suolainen bostonkakku

Täyte:

 

125 g

pekonikuutioita

n. 10kpl

aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä

1 prk

fetajuustoa (180g kuutio)

3 rkl

vihreää pestoa

3 dl

emmental juustoraastetta

1 kynsi

valkosipulia

Taikina:  
3 dl maitoa
25 g

1 tl

1 rkl

2 rkl

2 dl

5-6 dl

0,5 dl

0,5 dl

0,5 dl
hiivaa tai 1 kuivahiivapussi

suolaa

sokeria

Mallasuutetta (apteekista)

grahamjauhoja

vehnäjauhoja

auringonkukansiemeniä

pellavansiemeniä

ruokaöljyä
Voiteluun: 1 muna, 0,5 dl juustoraasteetta ja hieman siemeniä

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri, suola, ruokaöljy, mallasuute ja siemenet. Sekoita. Yhdistä kuivahiiva jauhoihin ja vaivaa jauhot pikkuhiljaa taikinaan. Vaivaa kunne taikina irtoaa kulhon reunoilta. Kohota liinan alla noin tunti. Vaivaa ja kauli pellin kokoiseksi levyksi.

Paista pekonikuutiot pannulla rapeiksi. Sekoita keskenään kaikki täyteaineet. Levitä täyte kaulitulle taikinalla, kääri napakalle rullalle ja leikkaa kahdeksaan osaan.

Voitele irtoreunavuoka, jonka halkaisija on 24-26cm. Asettele rullanpalat tasaisesti vuokaan leikattu reuna ylöspäin. Kohota vielä noin 40 minuuttia.

Voitele munalla, ripottele pintaan juustoraastetta ja siemeniä. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Kalja-poronkäristys (6 annosta)

kaljaporonkaristys

700 g

poronlihaa

15 g

timjamia

2 tl

suolaa

2 tl

mustapippuria

1 kpl

sipulia

1 dl

Tuoppi Kotikalja Mallasjuomauute (1l) TAI

1 pss

Tuoppi Kotikalja-mallasjuomauutetta (paketti)


Resepti: Marja-Liisa Varila

Kaurasämpylät

Miedon makuisia sämpylöitä n.15 kpl

8-9 dl

vehnäjauhoja

3 dl

kaurahiutaleita

25g

margariinia

0,5 dl

Apteekin Ohramallasuutetta

2 tl

suolaa

1 pss

kuivahiivaa

5 dl

vettä

   
 Vinkki: Jos haluat sämpylöihin enemmän makua, voit lisätä taikinaan esim. porkkanaraastetta.
   
Sekoita kaikki aineet keskenään ja vaivaa, kunnes taikina tuntuu napakalta. Jätä taikina nousemaan lämpöiseen, vedottomaan paikkaan noin tunniksi. Leivo taikinasta pyöreitä sämpylöitä ja paista uunin keskiosassa 230 asteessa noin 15 minuuttia.

Kaljakastike

kaljakastike

1,5 dl

Tuoppi Kotikalja-mallasjuomauutetta (1 l)

1,5 dl

vettä

3 dl

lihalientä

1/4 tl

kokonaisia mustapippureita

1/2 rkl

tuoretta timjamia

1 kpl

laakerinlehteä

2 kpl

salottisipulia

1 kpl

porkkanaa

2 rkl

vehnäjauhoja

1 rkl

siirappia

25 g

voita

Kaada kotikaljauute, vesi ja lihaliemi kattilaan. Lisää mausteet, pilkottu sipuli ja porkkana. Anna kiehua hiljaa poreillen 15–20 minuuttia. Siivilöi liemi. Sekoita jauhot pieneen vesitilkkaan ja kaada seos liemeen koko ajan sekoittaen. Anna kypsyä noin 5 minuuttia. Lisää siirappi ja voinokareet voimakkaasti vatkaten kaljakastikkeen joukkoon. Kastike maistuu tummien liharuokien ja riistan kanssa.


Resepti: Tuuli Kaltiala

Kylymä Paprika-Kaljakeitto

kylyma paprikakaljakeitto

10 annosta

2

punasipulia

4

valkosipulin kynttä

2 rkl

oliiviöljyä

450 g

valmiiksi grillattuja paprikoita

1-2

chilipalkoa tai chilirouhetta

2 rkl

Worchester-kastiketta

2 rkl

tomaattipyrettä

3 dl

kasvislientä

3 rkl

hunajaa

1 dl

vettä +

1 dl

Tuoppi Kotikalja Mallasjuomauute (1l) tai 1 pss Tuoppi Kotikalja-mallasjuomauutetta (paketti)

 

tuoretta tai kuivattua basilikaa

suolaa, mustapippuria

Hienonna sipulit ja kuullota ne pehmeiksi öljyssä kattilassa. Lisää paprikat ja anna muhia, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää joukkoon hienonnettu chili, Worchester-kastike ja tomaattipyre, kuullota hetken aikaa. Lisää kasvisliemi, kalja ja hunaja. Anna kiehua n. 20 minuuttia. Lisää joukkoon basilika. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Siivilöi keitto, jotta saat siitä todella pehmeää ja tasaista. Tarkista maku ja lisää mausteita oman mielen mukaan. Annostele keitto shottilaseihin ja jäähdytä.


Resepti: Noora Anttila/p>

Mallasleipäset

(Tämä resepti oli vanhassa Tuoppi kaljamallas -pakkauksessa)

2,5-3 dl

kiehuvaa vettä

2 dl

Tuoppi kaljamallasta

3 dl

piimää

30 g

hiivaa

3 tl

suolaa

1 dl

siirappia

1⁄2 dl

öljyä tai juoksevaa margariinia

4 dl

ruisjauhoja

4-5 dl

vehnäjauhoja


Kaada kiehuva vesi kaljamaltaiden päälle ja anna seistä astiassa noin puoli tuntia. Jos olet tehnyt kotikaljaa, voit korvata tämän vaiheen lisämäällä taikinaan 4 dl mallasmäskiä.

Lämmitä piimä haaleaksi ja murenna hiiva siihen. Sekoita joukkoon valutettu mallasmäski (kotikaljasta) TAI liotetut kaljamaltaat, suola, siirappi, öljy ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että saat mukavan notkean taikinan. Alusta taikina tasaiseksi. Jauhojen määrään vaikuttaa mäskin kosteus. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa.

Nosta kohonneesta taikinasta nokareita pellille, leivinpaperin päälle. Taputtele palat jauhotetuin käsin ohuiksi, pyöreiksi leipäsiksi. Anna leipien kohota ja paista niitä 225 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.