fi uk Facebook

Rantasen mämmi- ja leipämallasreseptit

Mallasvuokaleipä

3,5 dl

omenamehua tai vettä

1/4

palaa hiivaa

3/4 tl

suolaa

1,5 dl

Rantasen mämmi- ja leipämallasta

0,5 dl

siirappia

n.5 dl

vehnäjauhoja

25g

juoksevaa margariinia tai sulatettua voita

 

Lämmitä omenamehu tai vesi kädenlämpöiseksi ja kaada se taikinakulhoon. Lisää murennettu hiiva ja suola. Sekoita.

Lisää leipämaltaat, siirappi ja puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikinaa voimakkaasti hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Lisää juokseva margariina tai sula voi ja loput jauhot. Alusta löysähkö taikina ja kaada se voideltuun vuokaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Tarjoile juuston ja marjahillon kanssa!


Appelsiini-mallasleipä

5 dl

appelsiinimehua

1,5 dl

ruisjauhoja

1,5 dl

vehnähiivaleipä- tai grahamjauhoja

1,5 dl

Rantasen mämmi- ja leipämallasta

50 g

hiivaa

1,5 dl

siirappia

1-1,5 tl

suolaa

4-5 dl

vehnäjauhoja

Lämmitä appelsiinimehu mikrossa kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

Anna kohota noin 90 minuuttia. Kaada taikana voideltuun, pitkänomaiseen leipävuokaan ja paista 175 asteessa noin 70 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta ritilälle ja anna jäähtyä. Tarjoa seuraavana päivänä.

Mausteiset mallas-siemensämpylät

6dl piimää
50g hiivaa
2,5 tl merisuolaa
1,5 dl siirappia

2 tl

fenkolia
1 tl anista
1,5 dl Rantasen mämmi- ja leipämallasta
1 dl ruisjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
4 dl

8 dl
vehnäjauhoja

hiivaleipäjauhoja

Pinnalle:

0,5 siirappia

0,5 dl vettä

auringonkukansiemeniä


Jaa taikina kahtia ja muotoile palat pitkänomaisiksi pötköiksi. Leikkaa pötköistä korvapuustien tapaan vinoja paloja ja aseta palat pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota noin 30 minuuttia.

Sekoita siirappi ja vesi keskenään. Voitele sämpylät tällä seoksella. Ripottele päälle auringonkukansiemeniä ja paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.

Juhlaleipä

7 dl

vettä 

1 pala

hiivaa (50g)

2 tl

suolaa

2 tl

kuminaa hienonnettuna

3/4 dl

siirappia

3/4 dl

voisulaa tai juoksevaa margariinia

1 ps

perunasosejauhetta (100g)

5 dl

Rantasen mämmi- ja leipämallasta

n.10 dl

sämpyläjauhoja

Voiteluun
2 rkl siirappia
2 rkl voisulaa tai juoksevaa margariinia
2 rkl kuumaa vettä
 
 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, kumina, siirappi ja rasva. Sekoita. Lisää perunasosejauhe, maltaat ja puolet sämpyläjauhoista. Vatkaa voimakkaasti. Lisää loput jauhot vähitellen ja alusta kimmoisa, kulhon laidoista irtoava taikina. Peitä kulho pyyheliinalla ja sijoita vedottomaan, lämpöiseen paikkaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
 
Jaa jauhotetulle työpöydälle kumottu taikina kolmeen osaan Vaivaa niistä pyöreitä leipiä tai nosta leipävuokiin.
 
Peitä ja anna kohota. Sekoita keskenään siirappi, voisula ja vesi. Voitele leivät tällä seoksella. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Voitele leivät paiston aikana pariin kertaan.
 

Maltaiset jogurtti-hedelmäsämpylät

2,5 dl vettä
2,5 dl maustamatonta jogurttia
1 pss kuivahiivaa
2,5 rkl appelsiinimarmeladia

1 rkl

suolaa
1 dl raastettua omenaa tai omenasosetta
2 dl mysliä
0,5 dl rusinoita
0,5 dl kuivattuja aprikooseja  
1 dl ruisrouhetta
6-7 dl vehnäjauhoja
50 g öljyä
1 dl Rantasen mämmi- ja leipämaltaita
 

 Sekoita jogurtti ja vesi. Kuumenna seos kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää marmeladi, suola, omenat, aprikoosit, rusinat, mysli ja ruisrouhe. Lisää mämmimallas ja vehnäjauhot, ja alusta taikina. Sekoita öljy viimeisenä joukkoon. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.

Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä, leivo taikinasta tanko ja tee siitä haluamasi kokoisia sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota ennen paistamista noin 10 minuuttia. Voitele kohonneet sämpylät vedellä. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.


Maltainen porkkanakakku

4 kananmunaa
3 dl sokeria
1 dl Rantasen mämmi- ja leipämallasta
3 dl vehnäjauhoja

2 tl

ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniliinisokeria
1/2 tl suolaa  
4 porkkanaa (n.500g)
1,5 dl sulatettua margariinia
Täyte:  
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g appelsiinituorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
1/2 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
   
 Koristeluun 1 dl mantelirouhetta.

 
Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita taikinaan tulevat kuivat aineet keskenään. Lisää sokeri-kananmunavaahtoon porkkanaraaste, kuivat aineet sekä sulatettu margariini.

Voitele vuoka ja laita siihen mämmi- ja leipämaltaita korppujauhon tavoin. Paista kakkua kakkuvuoassa 180-asteessa noin 40 minuuttia. Älä avaa uunia liian aikaisin, koska silloin kakku laskee. Kumoa kakku vuoasta, kun se on täysin jäähtynyt.

Raasta hyvin pestyn 1/2 appelsiin kuori ja purista appelsiinista mehu. Sekoita täytteen aineet keskenään. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun päälle. Koristele reunat mantelirouheella. Anna kakun jäähtyä ja maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

Tiikerimallaskakku

200 g margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja

2 tl

leivinjauhetta
  Sekoita erikseen:
4 rkl mämmi ja leipämaltaita
3 rkl kermaa
1 rkl sokeria
     

Vaahdota margariini ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinan joukkoon.

Voitele kakkuvuoka. Laita vuokaan mämmi- ja leipämaltaita korppujauhojen tavoin. Laita 2/3 taikinasta kakkuvuokaan.

Sekoita 1/3:aan taikinasta mämmi ja leipämaltaat, kerma ja sokeri. Laita raita kakkuvuokaan ja nostele taikinaa haarukalla, jotta raidat saadaan aikaan.

Paista 180 C asteessa noin 60 minuuttia. Kumoa kakku ja koristele halutessasi tomusokerilla.

Mallaskukkoset

  Taikina:
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa

1 rkl

sokeria
1 dl mämmi- ja leipämaltaita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sulatettua margariinia (50 g)
  Tonnikalatäyte:  
1/2 punainen paprika
40 g sipulia
140 g  tonnikalaa
65 g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus sitruunapippuria
30 g emmental -juustoraastetta
  Kinkkutäyte:
1/2 punainen paprika
 40 g sipulia
120 g kinkkurouhetta
65 g pippurituorejuustoa
40 g emmental -juustoraastetta
 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen (+37C) maitoon. Alusta jauhot joukkoon ja lisää viimeisenä sulatettu margariini. Kohota taikinaa 20-30 minuuttia. 

Valmista täyte:
Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi paprika. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo tangoiksi ja jaa 20 palaan. Kauli palat pyöreiksi kuoriksi. Jaa täyte kuorille, pystysuoraan keskelle. Voitele taikinan reunat vedellä. Sulje kukkoset rypistämällä reunat päältä kiinni. Voitele kukkoset ja kypsennä 225 C asteessa noin 15 minuuttia.

Pääsiäislimppu

5 dl vettä, piimää tai maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl siirappia
50 g
sulatettua voita
1 dl mämmi- ja leipämaltaita
1,5 dl ruisjauhoja
7-10 dl vehnäjauhoja
1 dl pähkinärouhetta  
(1 dl kuivattuja karpaloita)
(2 tl pomeranssinkuorta)
 

Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, suola, siirappi, maltaat, pähkinärouhe ja jauhot. Jos haluat käyttää karpaloita ja/tai pomeranssinkuorta, niin sekoita myös ne joukkoon. Alusta taikana ja lisää alustamisen loppupuolella sulatettu voi. Anna taikinan kohota ja sen jälkeen leivo siitä kaksi limppua. Anna limppujen kohota liinalla peitettynä noin tunnin ajan.

Tee veitsellä ristin muotoiset viiltot kohonneen limpun päälle ja paista 175-200 C asteessa noin 30-40 minuuttia. Anna valmiiden limppujen olla leivinliinan alla, jotta kuori pehmenee tai voitele limput siirappi-vesi-seoksella.

Jauheliha-mämmimallaspuustit

  Taikina:
3 dl vettä
25 g hiivaa
160 g raastettua kesäkurpitsaa (noin puolikas)

1,5 tl

suolaa
2 rkl sokeria
2 rkl öljyä
1,5 dl mämmi- ja leipämallasta
9 dl vehnäjauhoja
  Täyte:  
500 g jauhelihaa
100 g sipuli (yksi pieni)
200 g punaista paprikaa (1 kpl)
300 g sulatejuustoa
3 tl pizzamaustetta
0,5tl mustapippuria
1,5 tl suolaa
 

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää kesäkurpitsaraaste, suola, sokeri ja öljy. Vaivaa taikinaan mämmi- ja leipämallas sekä vehnäjauhot. anna taikinan kohota lähes kaksinkertaiseksi.

Valmista täyte: Hienonna sipuli ja paprika. Ruskista pannulla jauheliha ja lisää sipuli ja paprika. Kuullota hetki. Lisää sulatejuusto ja sekoita niin, että se sulaa tasaiseksi jauhelihan joukkoon. Mausta seos.

Kauli kohonnut taikina levyksi. Levitä jäähtynyt täyte levylle ja kääri rullaksi. Leikkaa rulla viipaleiksi ja laita leikkauspinta ylöspäin pellille levinpaperin päälle. Paista uunissa 200 C asteesa noin 12 minuuttia. Voit halutessasi voidella puustit kananmunalla ennen paistoa ja koristella unikonsiemenillä.