fi uk Facebook

Rantasen talkkunareseptit

Sisarussämpylät

1 prk

maitorahkaa

2,5 dl

maitoa

50 g

hiivaa

1⁄2 rkl

suolaa

3⁄4 dl

hunajaa/siirappia/sokeria

2 dl

Rantasen Talkkunajauhoja

7 dl

vehnäjauhoja

75 g

margariinia


Liuota hiiva kädenlämpöiseen rahka-maitoseokseen. Lisää suola ja hunaja. Sekoita osa vehnäjauhoista löysäksi taikinaksi ja lisää talkkunajauhot joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa margariini.

Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi pellin pituista tankoa ja nosta tangot leivinpaperin päälle pellille. Leikkaa tangot saksilla paloiksi siten, että tanko jää kiinni pohjalta. Kohota.

Ripottele pinnalle talkkunajauhoja ja paista 200 °C:ssa noin 25 min.

Kolmen sipulin piirakka

Pohja:

 

1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl Rantasen talkkunajauhoja
100 g voita

0,5 tl

leivinjauhetta

0,5 tl suolaa
0,5dl kylmää vettä

Täyte:

 
 3-4 sipulia
 2-3 valkosipulin kynttä
 1/2 purjo
100g vahvaa juustoa
  oliivi- tai rypsiöljyä

Munamaito:

 
2 kananmunaa
2 dl

1 dl

1 rkl

0,5 tl

1 tl

0,5 tl

pari tippaa

kermaa

maitoa

vehnäjauhoja

suolaa

paprikajauhetta

mustapippuria

Tabascoa


Vuokaan: korppujauhoja ja voita

Koristeluun: ruohosipulia


Sekoita keskenään vehnäjauhot, talkkuna, suola ja leivinjauhe. Lisää voi nyppimällä se jauhoseokseen. Lisää murumaiseen seokseen kylmä vesi ja vaivaa taikinaksi. Painele taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Asettele reunat hivenen vuoan yli etteivät ne paiston aikana käänny sisäänpäin. Pistele haarukalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä pannulla tai kattilassa. Kun sipulit ovat pehmenneet, kaada ne esipaistetulle piirakkapohjalle. Ripottele raastettu juusto sipulien päälle.

Valmista munamaito sekoittamalla keskenään kananmunat, kerma, maito, vehnäjauhot ja mausteet. Kaada munamaito piiraan päälle. Ripottele vielä ruohosipulia. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes piiras on kauniin ruskea.

 
Vinkki:
Piiras on maukkaimmillaan seuraavana päivänä.

Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä pannulla tai kattilassa. Kun sipulit ovat pehmenneet, kaada ne esipaistetulle piirakkapohjalle. Ripottele raastettu juusto sipulien päälle.

Valmista munamaito sekoittamalla keskenään kananmunat, kerma, maito, vehnäjauhot ja mausteet. Kaada munamaito piiraan päälle. Ripottele vielä ruohosipulia. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes piiras on kauniin ruskea.

Vinkki:

Piiras on maukkaimmillaan seuraavana päivänä.

Omena-kaurapiirakka

3,5 dl

vehnäjauhoja

1,5 dl

Rantasen talkkunajauhoja

1 tl

leivinjauhetta

1 tl

soodaa

3 dl

sokeria

2 tl

vaniljasokeria

2 prk

kermaviiliä

150 g

voita sulatettuna

2 kpl

kananmunia

 

Omenaviipaleiden päälle tuleva seos:

1 dl

sokeria

100 g

voita sulatettuna

3 dl

pikakaurahiutaleita

2 tl

vaniljasokeria

1-1,5 tl

kanelia

   

Sekoita keskenään vehnäjauhot, talkkuna, sokeri, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri. Laita eri astiaan kermaviili, sulatettu voi ja kananmunat ja vatkaa hyvin. Yhdistä nämä ja sekoita huolellisesti. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle. Lisää omenaviipaleita niin paljon, että taikina peittyy lähes kokonaan.

Valmista kuorrutus sekoittamalla sulatettu voi, kaurahiutaleet, sokeri, vaniljasokeri ja kaneli. Kaada seos omenaviipaleiden päälle. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Tarjoile vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.


Persikka-talkkunakakku

3

kananmunaa

2 dl

sokeria

1 dl

vehnäjauhoja

3/4 dl

Rantasen talkkunajauhoja

1 dl

perunajauhoja

1

sitruunan kuori raastettuna

2 tl

leivinjauhetta

2 tl

vaniljasokeria

1/2 dl

vettä

1/2 dl

1

säilykepersikoiden lientä

tölkillinen säilykepersikkaa (240g persikan
osuus tölkistä)

Vuokaan:
margariinia tai voita
korppujauhoja

Koristeluun:
tomusokeria


Voitele ja jauhota korppujauhoilla 2 l kakkuvuoka. Pilko säilykepersikat haluamasi kokoisiksi paloiksi.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita erillisessä kulhossa vehnäjauhot, talkkuna, perunajauhot, vaniljasokeri ja leivinjauho. Nostele jauhoseos varovasti munavaahtoon. Lisää taikinaan sitruunankuoriraaste, vesi, persikoiden liemi sekä persikkakuutiot. Sekoittele kevyesti.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50-60 minuuttia. Ripottele jäähtyneen kakun päälle sihdin avulla tomusokeria. 

 

Haudutettu marjapuuro

1 l

vettä

2 dl

mustaherukoita tai puolukkasurvosta

0,5-1 dl

sokeria

1 dl

Rantasen talkkunajauhoja

2 dl

ruisjauhoja

1/2 tl

suolaa

 

 

Mittaa vesi kattilaan. Vispilöi veteen jauhot, marjat ja sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes puuro alkaa kiehua. Hauduta puuroa miedolla lämmöllä kannen alla kypsäksi noin 1 tunti välillä sekoittaen. Mausta suolalla.

Talkkunajälkkäri

1 prk

rahkaa

2-2,5 dl

kermaa/vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1 dl

Rantasen talkkunajauhoa

2-5 dl

marjoja maun mukaan (puolukka, mustikka, mansikka yms.)

0,5-1,5dl

fariinisokeria/sokeria

1 tl

vaniljasokeria


Vaahdota kerma ja sekoita rahka, sokerit ja talkkunajauhot. Lisää viimeisenä marjat kokonaisina tai soseena huolellisesti sekoittaen.

Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.

Talkkuna sopii hyvin jogurttiin, viiliin tai piimään sekoitettuna. Lisäksi marjoja tai hedelmiä.

Talkkuna-mustikkaletut

 

 
6 dl maitoa
1-2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja

1 dl

Rantasen talkkunaa
1 tl vaniliinisokeria
2 rkl sokeria
1-2 dl mustikoita (pakastettuja tai tuoreita)
   
  Paistamiseen voita!
   
Vatkaa kananmunat rikkija lisää maito. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää määrää tarvittaessa. Mausta taikina sokerilla ja vaniliinisokerilla. Sekoita lopuksi vielä mustikat ja anna taikinan seistä hetki.

Kuumenna paistinpannu tai lettupannu ja paista (ei liian kuumalla lämmöllä) ohukaisetmolemmin puolin kauniin ruskeiksi.
 

Kinkku-paprikapiirakka

 

 POHJA:
150 g margariinia tai voita
2 dl Rantasen talkkunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja

1 tl

leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 dl juustoraastetta
 1 dl kylmää vettä
  TÄYTE:
350 g kinkkua
1 kpl

(0,5-1kpl

1 kpl

1 prk

2 dl

3

1/2 tl

3 tl

4 dl
paprikaa

tuore chilipaprika)

purjosipuli

ranskankermaa

kevytkermaa

kananmunaa

suolaa

pippurisekoitusta

juustoraastetta

Sekoita keskenään vehnäjauhot, talkkuna ja suola. Nypi paloiteltu voi sekaan. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin.

Paloittele kinkku pieniksi kuutioiksi. Pese ja pilko paprikat. Hienonna halkaistu purjo. Pehmitä kasviksia öljyssä pannulla ja lisää mukaan kinkku.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Pistele pohja haarukalla ja paista uunin alaosassa 225 asteessa noin 10 minuuttia. 

Sekoita ranskankerma, kevytkerma ja munat. Sekoita joukkoon mausteet.

Kaada kasvis-kinkkuseos piirakkapohjan päälle. Ripottele juustoraaste ja kaada lopuksi kermaseos kaiken päälle. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
      
 

Talkkuna-mustikkapiirakka

 

 POHJA:
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl Rantasen talkkunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

1 dl

sokeria
100 g voita sulatettuna
1 prk Bulgarian jogurttia tai kermaviiliä (200g)
  PÄÄLLE:
 2  kananmunaa
 3-4 dl  mustikoita
 3/4 dl

1 tl

1 prk
sokeria

vaniliinisokeria

kermaviiliä
         
Sekoita pohjataikinan kuivat aineet. Lisää jäähtynyt voisula ja Bulgarian jogurtti / kermaviili. Sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita keskenään kananmunat, kermaviili ja sokerit. Lisää lopuksi mustikat ja sekoita varovasti. Kaada täyte piirakkavuokaan taikinan päälle ja paista 175 asteessa uunista riippuen n.30-40 minuuttia.

Talkkunarieskaset

 

 
5 dl perunasosetta
2 kananmunaa
1 tl suolaa

1 dl

Rantasen talkkunaa
3-4 dl vehnä-, sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita tai leseitä
   
Lisää perunasoseeseen muut aineet ja sekoita. Painele taikinasta pellille litteitä leipiä. Pistele leivät haarukalla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.