fi uk Facebook

Sima

Vappusorbetti

vappusorbetti

Kuori ja pilko omenat.Kiehauta vesi, sokeri ja omena kuutiot. Keitä seosta n. 10-15 min kunnes omenat ovat pehmeitä.

2 dl vettä
2 dl sokeria
400 g vihreää omenaa (n.3kpl)
1,5 dl laimennettua TUOPPI kotisima uutetta, tai valmista simaa
(Laimennettua simaa saat sekoittamalla 1 pussin TUOPPI kotisima uutetta 2,5dl:aan vettä.
Huom. valmiista simasta tehty sorbetti ei maistu niin voimakkaasti simalle kuin laimennetusta
uutteesta tehty)
 Kuori ja pilko omenat. Kiehauta vesi, sokeri ja omena kuutiot. Keitä seosta n. 10-15 min kunnes omenat ovat pehmeitä.

Soseuta. Lisää soseeseen sima ja laita seos jäätelökoneeseen. Jäätelökoneen sijasta voit myös laittaa seoksen pakastimeen ja sekoittaa aina n.10 minuutin välein kunnes seos on jäätynyt puolikovaksi massaksi.

Mikäli käytät laimennettua sima uutetta, niin voit tehdä jäljelle jääneestä uutteesta siirappia:
1 dl laimennettua TUOPPI kotisima uutetta
1 dl sokeria
(tähtianista)


Keitä seosta kunnes se paksunee ja on siirappimaista. Tarjoa sima sorbetin kanssa.


Resepti: Anniina Nåhls

Simaaset vaahtokarkit

simaaset vaahtokarkit
2 dl vettä
5 dl sokeria
0,5 dl vaaleaa siirappia
0,5-1 pss Kotisima-uutetta

2 kpl

valkuaista

7 kpl liivatelehteä
1 vaniljatanko
Lisäksi:
tomusokeria
(elintarvikeväriä)

Voitele vuoka kevyesti öljyllä ja sokeroi tomusokerilla. Vuokaa voi pitää hetken aikaa jääkaapissa ennen voitelua ja tomusokerointia, näin sokeri pysyy paremmin sulamatta.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan sokeri, siirappi, Kotisima-uute, halkaistu vaniljatanko, vesi ja suola. Keitä seosta noin 10 minuuttia. Tarkista maku. Tässä vaiheessa voit lisätä Kotisima-uutetta jos haluat voimakkaamman siman maun. Siivilöi sokeriliemi.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste ja sulata ne kuumaan sokeriliemeen. Vatkaa sokerilientä sähkövatkaimella kunnes se muuttuu kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sokeriliemen koostumus ja väri muuttuu huomattavasti vatkauksen aikana joten jos haluat värjätä seoksen elintarvikeväreillä, kannattaa se tehdä vasta tässä vaiheessa.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja yhdistä vaahdot nostelemalla varovasti niin että ne sekoittuvat. Kaada seos vuokaan ja tomusokeroi pinta kevyesti. Anna hyytyä ainakin parin tunnin ajan.
Kaada hyytynyt levy tomusokeroidulle alustalle ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat tomusokerissa ja nauti.

Resepti: Henna Isotalus

Simakakku

Noin 20 palaa

250 g margariinia
2 dl sokeria
4 munaa
4,5 dl vehnäjauhoja

2 tl

vaniliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1-2 pss Tuoppi simauutetta
Vuokaan:
1-2 rkl sulatettua margariinia
korppujauhoja tai mannaryynejä

Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää simauute ja vatkaa se taisaisesti seokseen. Sekoita vahnäjauhoihin leivinjauhe ja vaniliinisokeri ja lisää margariini-sokeri-sima-munavaahdon joukkoon. Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat.

Voitele suurehko kakkuvuoka sulatetulla margariinilla ja vuoraa vuoka korppujauhoilla tai mannaryyneillä.

Paista 175 C:ssa noin 50-60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla: kun tikkuun ei tartu mitään, kakku on kypsä.

Vinkki: Lisää sitruunan makua saat lisäämällä joukkoon sitruunan raastetun kuoren tai vaahtoon 2 rkl sitruunamehua.