fi uk Facebook

TUOPPI kaljamallas- ja kotikaljareseptit

Kotikalja

5 l

vettä

3 dl

Tuoppi-kaljamaltaita

2 dl

sokeria

1⁄2-1 tl

hiivaa


Kiehauta vesi ja kaada se maltaiden ja sokerin päälle. Anna maustua ja jäähtyä haaleaksi. Murenna hiiva ja lisää se haaleaan (37 asteiseen) nesteeseen. Anna kaljan käydä lämpimässä, vedottomassa paikassa 12-24 tuntia. Siivilöi kalja, pullota ja vie viileään. Kalja on valmista nautittavaksi pullotusta seuraavana päivänä.

HUOM! Jos käytät kuivahiivaa, niin tähän annokseen sopiva määrä on 1/4 teelusikallista. Neste saa olla reilusti kädenlämpöistä eli noin 40 asteista.

VINKKI
: Käyminen nopeutuu, jos et peitä astiaa tiiviisti vaan peität sen puhtaalla pyyheliinalla.
 
 

Kotikaljan valmistaminen Tuoppi Kotikaljauutteesta


Lämmitä 2,5-3 l vettä reilusti kädenlämpöiseksi (39-40 astetta) ja sekoita siihen yksi pussillinen uutetta. Lisää 1-2dl sokeria ja sekoita hyvin. Ripottele pinnalle kuivahiiva ja anna käydä kevyesti peitettynä vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Pullota ja säilytä viileässä noin vuorokausi.

Pitsa laihialaasittain

pitsa laihialaasittain

2 dl

maitoa

1/3 pkt

hiivaa

2 rkl

öljyä tai voita

1/2 tl

suolaa

0,5 dl

Tuoppi-kaljamallasrouhetta

3-4 dl

vehnäjauhoja

 

 

1 prk tomaattimurskaa
1 sipuli
3 rkl öljyä
tuoretta oreganoa/timjamia/basilikaa
valkosipulia/pippuria/suolaa

 

Laita uuni kuumenemaan 250 ºC:een. Valmista hiivataikina: Liota hiiva kädenlämpöiseen (37 ºC) maitoon. Lisää suola ja jauhot vähitellen sekä lopuksi öljy. Alusta taikina kiinteäksi. Anna taikinan levätä ja kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. Muotoile taikina joko pyöreäksi tai suorakaiteen muotoiseksi levyksi pellille leivinpaperin päälle.

Tomaattikastike
Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet öljyssä kattilassa. Lisää tomaattimurska ja hauduta seosta noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää mausteet ja tarkista maku. Voit soseuttaa kastikkeen esimerkiksi tehosekoittimella.

Levitä tomaattikastike pitsapohjan päälle, 2-3 dl juustoraastetta ja täytä haluamillasi täytteillä. (Kuvan pitsaan käytettiin pizzajuustoa, mozzarellaa, herkkusieniä ja pepperonia). Paista uunin ylätasossa 10-15 minuuttia.


Resepti: Satu Ylitalo
  

Joululeipä

5 dl

vettä 

1 dl

Tuoppi-kaljamaltaita

3 dl

sokeroitua puolukkasurvosta

75 g

hiivaa

2 tl

suolaa

1⁄2 dl

siirappia

1 rkl

pomeranssinkuorta

14 dl

hiivaleipäjauhoja

100 g

voita tai margariinia

   

Voiteluun: 1⁄2 dl vettä + 1⁄2 dl siirappia



Sekoita maltaat veteen ja keitä noin 15 minuuttia (tai hyödynnä kotikaljan valmistuksessa syntynyt mallasmäski ja lisää tarvittaessa vettä/kotikaljaa).

Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva, puolukkasurvos ja mausteet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää voi. Kohota. Leivo taikinasta 3 leipää. Kohota ja leikkaa ristiviilto kohonneisiin leipiin. Paista 175 °C:ssa noin 45 min. Voitele lämpiminä siirappivedellä.

Perinteinen Laihian Maltaan kaljavelli

1,5 l vanhaa kotikaljaa (hapanta, vähintään 2 vkoa vanhaa, jopa 3-4 kk vanhaa)
1,5 dl rusinoita
  Kotikalja ja rusinat kiehautetaan
Suurus:  

6 dl

(kulutus)maitoa
10 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
  Sekoitetaan hyvin. Suurus lisätään siivilän läpi velliin, kiehautetaan. Lisätään:
1,5 dl siirappia
5 rkl fariinisokeria
0,5 tl suolaa

Tarkista maku ja lisää makeutta tai suolaa maun mukaan.

Kuutioi leipäjuusto (n.300g) ja lisää kuutiot velliin juuri ennen tarjoilua.

Mallas-viikunalimppu

3 dl

Tuoppi kaljamaltaita

6 dl

vettä

5 dl

piimää

1 rkl

suolaa

50 g

hiivaa

1,5 dl

siirappia

8 dl

ruisjauhoja

n.8-10 dl

vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

2 dl

Rantasen talkkunajauhoja

1,5 dl

1 ps

75 g

auringonkukansiemeniä

viikunoita (200g)

voita tai margariinia

Voiteluun:  munaa

Koristeeksi: auringonkukansiemeniä


Kiehauta kaljamaltaat vedessä. Siirrä seos taikinakulhoon ja sekoita joukkoon hiukan lämmitetty piimä. Seoksen tulee olla kädenlämpöistä. Lisää suola, hiiva, siirappi, talkkuna- ja ruisjauhot.

Leikkaa viikuna paloiksi ja sekoita ne auringonkukansiementen kanssa taikinaan. Alusta taikina vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla melko napakaksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna taikinan kohota.

Leivo taikinasta 3-4 leipää. Anna leipien kohota. Pistele kohonneet leivät ja voitele kananmunalla. Ripottele koristeeksi auringonkukansiemeniä. Paista 200 asteessa 50-60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä koputtamalla pohjaan. Kun ääni on kumahteleva, ontto, leivät ovat kypsiä.

Mallasleivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Ne sopivat hyvin myös pakastettaviksi.

Jos teet kotikaljan maltaista, voit käyttää kaljasta jäävää mallasmäskiä (5-6 dl) leipään.

 


 

Saaristolaisleipä

fiilis Web annos web

Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä

Saaristolaisleivän teko mielletään usein vaikeaksi tai monimutkaiseksi prosessiksi. Laihian Mallas toi keväällä 2013 markkinoille ennennäkemättömän uutuuden: Tätä helpommin saaristolaisleipää on lähes mahdoton tehdä! Pakkauksessa on valmis jauhoseos, kuivahiiva ja pahvivuoka. Tarvitset vain vettä ja uunin. Taikinaakaan ei tarvitse vaivata!

>> KATSO VALMISTUSVIDEO
>> Tuoppi Mallasmestarin jauhoseosreseptejä

Tähtituotefinalisti 2014

Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä pääsi elintarviketeollisuusliiton järjestämän Tähtituote 2014 -kilpailun finaaliin. Kilpailuun osallistui 18 Suomessa kehitettyä ja valmistettua uutuutta. 

Raadin arvio: ”Ainutlaatuinen jauhoseos, josta voi valmistaa maultaan erinomaista saaristolaisleipää helposti itse. Tuo perinneleivän leipomisen kaikkien ulottuville. Pakkaus sisältää paistovuoan ja kuivahiivan, joten valmistukseen tarvitaan vain vesi. Helppo valmistaa esimerkiksi kesämökin keittiössä.”

Lue myös ruokabloggareiden arviot tuotteestamme

» Maistuis varmaan sullekin!: Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä

» Hayley's Cuisine: Avaimet käteen -saaristolaisleipä

ß

Mallasuuteleipäset

0,5 l vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria

1 pss (=35g)

Tuoppi Kotikalja -uutetta
0,5 dl öljyä
1 tl kuminaa
1 dl ruishiutaleita
1 dl ruisjauhoja
n.12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset paitsi jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi jauhot. 
Kohota lämpimässä n.20min. 
Jaa kohonnut taikina 25 osaan ja leivo palaset pieniksi leipäsiksi. Kohota leipäset (n.20min) ja paista 225C:ssa noin 10 min.


Kaljasämpylät

5 dl

kotikaljaa

50 g

hiivaa

5 dl

grahamjauhoja

6 dl

vehnäjauhoja

1 dl

öljyä

1 tl

suolaa

ripaus

sokeria

   
Lämmitä kotikalja kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva kaljaan. Lisää loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan kohota n. 20 min.

Leivo sämpylät ja kohota vielä 20 min ennen paistamista. Paista 225C noin 15min.
 

 


 

Nopea saaristolaisleipä

5 dl

piimää

1 dl

sokeroitua puolukkasurvosta

1,5 dl

siirappia

5 dl

vehnäjauhoja

1,5 dl

kaurahiutaleita

1,5 dl

kaljamaltaita

2 tl

suolaa

1 pss

kuivahiivaa

7 dl

ruisjauhoja

Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi (+42C) ja sekoita siihen kuivahiiva. Lisää joukkoon puolukkasurvos ja siirappi. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, kaljamaltaat ja suola. Lisää seos piimä-siirappiseokseen ja sekoita voimakkaasti. Lisää joukkoon ruisjauhot ja sekoita sitkos tasaiseksi.

Anna taikinan kohota pyyheliinalla peitettynä noin tunnin ajan. Muotoile taikinasta kaksi litteää ja pitkulaista limppua. Anna kohota liinan alla 0,5-1 tunti. Paista 175C noin 1 h 15 min.

Makea Mallasjäätelö kaljakinuskilla

1 l vaniljajäätelöä
2 dl
2 pss
1 l Tuoppi-kotikaljauutetta TAI
Tuoppi-kotikaljauutetta
KALJAKINUSKI
25 g voita
2 dl sokeria
1,5 dl Tuoppi-kotikaljauutetta (1 l) TAI
1 pss Tuoppi-kotikaljauutetta (kotelosta)
4 rkl kermaa

Sekoita uute hieman pehmenneeseen jäätelöön (pussissa olevan kotikaljauutteen saat juoksevammaksi kun laitat pussin hetkiseksi lämpöiseen veteen). Pakasta jäätelö uudelleen vuoassa.

KALJAKINUSKI: Sulata voi kattilassa, lisää sokeri ja anna sen sulaa. Lisää kotikaljauute ja kerma. Anna kiehua hiljalleen, kunnes seos sakenee kinuskiksi. Tarjoile lämmin kastike Mallasjäätelön kanssa.

Lohikastike ja pastaa

500 g lohta
100 g salottisipulia
5 dl ruokakermaa
 1 dl Tuoppi-kotikaljauutetta (1 l) TAI
 1 pss Tuoppi-kotikaljauutetta (kotelosta)
  suolaa
  tilliä
  mustapippuria
   
   
Ota lohifileestä nahka pois ja kuutioi se isoiksi kuutioiksi. Ruskista lohi voissa, lisää sipuli ja jatka ruskistamista. Lisää kerma ja kotikaljauute. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta noin 7 minuuttia. Tarjoa kastike keitetyn pastan tai perunoiden kera.
 

 

Tuoppi-broileria

500 g

broilerinleikkeitä

1 rkl

tuoretta inkivääriä

0,5 dl

makeaa chilikastiketta

2 dl

ruokakermaa

2 dl

Tuoppi-kotikaljauutetta (1 l) TAI

2 pss

Tuoppi-kotikaljauutetta (kotelosta)

 

 


Ruskista broilerinfileet molemmilta puolilta. Lisää fileiden pintaan suola, inkivääri ja chilikastike. Lisää ruokakerma ja kotikaljauute. Kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Isännän kaljavohvelit

4 dl

valmista kotikaljaa

4 dl

piimää

2 kpl

kananmunia

2 rkl

öljyä

1 rkl

sokeria

8 dl

neljänviljan hiutaleita

3 rkl

 perunajauhoja

1 tl suolaa
2 rkl hienonnettua ruohosipulia


Sekoita kaikki aineet keskenään. Paista vohvelipannulla vohveleiksi (tai vaihtoehtoisesti blineiksi). Tarjoa mädin, sipulin ja suolakurkun kera. Myös kermaviili tai smetana sopii lisukkeeksi.

Kaljaiset jauhelihakepit

400 g

jauhelihaa

1

sipuli

1

kananmuna

2

valkosipulinkynttä

0,5 dl

Tuoppi-kotikaljauutetta (1 l) TAI

2 - 3 tl

Tuoppi-kotikaljauutetta (kotelosta)

 0,5 tl

kanelia 

0,5 tl kardemummaa
  suolaa, mustapippuria


Kuori ja pilko sipuli, kuullota pannulla. Lisää kuulotettu sipuli ja muut ainesosat jauhelihan joukkoon. Sekoita massa tasaiseksi ja paista pieni koepala. Lisää tarvittaessa mausteita. Muotoile varrastikkuihin pihvit ja paista uunissa 200°C 15 min.
Tarjoa raikkaan salaatin ja kotikaljan kera.

Lihapata

n. 500 - 600 g

hirven sisäpaistia (tai nautaa, lammasta)

 

voita

 

suolaa, pippurisekoitusta, laakerinlehteä

 

katajanmarja

3 rkl

mustaherukkahyytelöä

2 dl

Tuoppi-kotikaljauutetta (1 l) TAI

2 pss

 Tuoppi-kotikaljauutetta (kotelo)

3 dl vettä
2 porkkanaa
1 sipuli


Paloittele liha kuutioiksi ja ruskita kuumalla pannulla. Kuori ja paloittele porkkana ja sipuli. Lisää ne lihan kanssa kattilaan. Kaada kotikaljauute ja vesi lihan päälle. Lisää mausteet. Keitä liha kypsäksi.
Tarjoa ohrasuurimo-kaljamallasrisoton kanssa.

Maukkaasti maltainen kaalilaatikko

300 g

jauhelihaa

1

sipuli

2

kananmunaa

500 g

valkokaalta suikaleena

1 dl

Tuoppi-kaljamaltaita

1 dl

rikottuja ohrasuurimoita

 0,5 dl

 lihalientä

  voita ruskistamiseen
  suolaa, valkopippuria


Leikkaa valkokaali suikaleiksi ja ruskista suikaleet kevyesti voissa. Kuori ja pilko sipuli, kuullota pannulla. Lisää kuulotettu sipuli ja muut mausteet jauhelihan joukkoon. Keitä n. 15 min ohrasuurimoita ja maltaita. Sekoita kaikki aineet keskenään ja laita vuokaan. Sekoita lihaliemen jokkoon kanamuna ja kaada vuokaan kaali-jauhelihaseoksen päälle. Tarkista maku ja paista uunissa 170°C 40 min.
Tarjoa raikkaan puolukkahillon ja kotikaljan kera.

Maltaiset sämpylät

4 dl

vettä, maitoa tai piimää

50 g

hiivaa

5 dl

mallasmäskiä (vinkki: hyödynnä kotikaljan valmistuksessa syntynyt mäski)

2 tl

suolaa

75 g

sulatettua margariinia

1 dl

siirappia

1-1,5kg

vehnäjauhoja


Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi, margariini ja mallasmäski sekä lopuksi vehnäjauhot.

Anna taikinan kohota lämpimässä, jonka jälkeen leivo sämpylöitä tai leipiä. Anna kohota.

Paista 225 °C:ssa noin 15 min.

Kaljainen paisti

800 g

karjalanpaistilihaa

15

kivetöntä luumua tai hillosipuleita

100 g

herkkusieniä

8

pikkusipulia tai 3-4 isoa sipulia

2 dl

kotikaljaa

8

maustepippuria

1-2

laakerinlehteä

1/2 tl         suolaa

voita tai margariinia



Ruskista sipulisilppu ja herkkusienet pannulla rasvassa ja siirrä kannelliseen pataan. Lisää pataan luumut.

Ruskista karjalanpaistilihat kevyesti pannula ja lisää pataan. Huuhdo pannu desilitralla kotikaljaa ja kaada pataan. Lisää loppu kotikalja, pippurit, laakerinlehdet ja suola.

Kuumenna pata kiehuvaksi, sulje kannella ja nosta uuniin. Kypsennä 200 asteessa n. 1,5 tuntia.

Kaljamallasleipä

Juuri:

 
7 dl Kotikaljaa tai vettä
3 dl Tuoppi-kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja


Taikina:

 
1⁄2 dl lämmintä vettä
50 g hiivaa
1 dl siirappia
3 tl suolaa
11- 12 dl vehnäjauhoja 
   
Voiteluun: 1⁄2 dl vettä + 1⁄2 dl siirappia

Kiehauta kotikalja ja sekoita joukkoon maltaat ja ruisjauhot. Anna taikinajuuren imeltyä pyyhkeen alla noin 3 tuntia. Liuota kädenlämpöisen veden sekaan hiiva ja lisää se taikinaan. Sekoita taikinan joukkoon siirappi ja suola.

Alusta taikinaan jauhot vähitellen, ettei taikinasta tule liian kovaa. Kohota taikina lämpimässä pyyhkeen alla. Vaivaa taikina uudelleen ja leivo haluamasi muotoiset leivät tai sämpylöitä. Kohota uudelleen. Paista 175 °C:ssa noin 30 min, voitele paiston aikana tai paiston jälkeen siirappivedellä.