fi uk Facebook

Kaljamallasleipä

Juuri:

 
7 dl Kotikaljaa tai vettä
3 dl Tuoppi-kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja


Taikina:

 
1⁄2 dl lämmintä vettä
50 g hiivaa
1 dl siirappia
3 tl suolaa
11- 12 dl vehnäjauhoja 
   
Voiteluun: 1⁄2 dl vettä + 1⁄2 dl siirappia

Kiehauta kotikalja ja sekoita joukkoon maltaat ja ruisjauhot. Anna taikinajuuren imeltyä pyyhkeen alla noin 3 tuntia. Liuota kädenlämpöisen veden sekaan hiiva ja lisää se taikinaan. Sekoita taikinan joukkoon siirappi ja suola.

Alusta taikinaan jauhot vähitellen, ettei taikinasta tule liian kovaa. Kohota taikina lämpimässä pyyhkeen alla. Vaivaa taikina uudelleen ja leivo haluamasi muotoiset leivät tai sämpylöitä. Kohota uudelleen. Paista 175 °C:ssa noin 30 min, voitele paiston aikana tai paiston jälkeen siirappivedellä.