Kaljamallasleipä

Juureen leivotussa kaljamallasleivässä yhdistyvät juuren happamuus ja maltaiden makeus. Mallasleipä onnistuu kunhan jaksaa odottaa juuren tekeytymistä, jolloin maltaat turpoavat ja leivän hieno maku kehittyy.

Reseptistä tulee kolme leipää

Kaljamallasleipä
15
5 h
JUURI
7 dl
kotikaljaa tai vettä
3 dl
Tuoppi Kaljamallas 1 kg
2 dl
ruisjauhoja
TAIKINA
½ dl
lämmintä vettä
50 g
hiivaa
1 dl
siirappia
3 tl
suolaa
12 dl
vehnäjauhoja
VOITELUUN
½ dl
vettä
½ dl
siirappia

Kiehauta kotikalja ja sekoita joukkoon maltaat ja ruisjauhot. Anna taikinajuuren imeltyä pyyhkeen alla vähintään kolme tuntia.

Liuota kädenlämpöisen veden joukkoon hiiva ja sekoita hiivaseos taikinan joukkoon. Lisää siirappi ja suola. Alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen koko ajan vatkaten. Kohota taikinaa lämpimässä pyyhkeen alla noin 30 min.

Vaivaa taikina uudelleen ja leivo haluamasi muotoisia leipiä tai sämpylöitä. Kohota muotoillut leivät uudelleen leivinpaperin päällä pellillä.

Leikkaa kohonneisiin leipiin viiltoja tai kuvioita saksilla tai terävällä veitsellä. Paista leipiä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Halutessasi leipiin makean ja kiiltävän kuoren voitele leipiä paiston aikana tai paiston jälkeen siirappi-vesiseoksella.

Kokeile myös näitä