Laihian Mallas Oy on vuonna 1910 perustettu perheyritys, joka vielä tänä päivänäkin sijaitsee lähes samalla paikalla Laihian Miettylän kylässä, mihin se on alun perin perustettu.
Sijainti on yrityksellemme hyvä, koska pääraaka-aineemme: ruis ja ohra tulevat pääasiassa sopimusviljelijöiltämme lähiympäristöstä. Yhtenä Suomen vanhimmista mallastehtaista voimme kutsua itseämme Pohjalaisella vaatimattomuudella moniosaajiksi maltaiden valmistuksessa.
Näin alkoi Laihian Mallas Oy:n tarina.
”Syksyllä 1909 miettyläläisen Kahran talon hevoset karkasivat laitumelta läheisen Paavolan talon maille. Hevoset söivät ja sotkivat riihen edustalle jätettyjä kauralyhteitä ja hevosen omistajan, maanviljelijä Mikko Kahran oli mentävä sopimaan vahinkojen korvaamisesta. Tämän tapahtuman johdosta murehtiessaan pitkää työmatkaa Laihialta Melinin kaljatehtaalle alkoivat Paavola ja Kahra pohdiskella maltaiden valmistamista omassa pitäjässä. Kahra houkutteli naapuriaan mukaan, koska näin hän voisi olla viikotkin kotona. Sovittiin mallastehtaan perustamisesta: Paavola kirjoitti laatikon kanteen muistiin maltaan valmistusmenetelmän ja hän suunnitteli myös tehtaan pohjapiirustuksen. Yritys perustettiin nimellä Laihian Mallastehdas, Kahra & kumppanit 24.1.1910”
Tehtaan alkuvaiheet eivät olleet helpot. Toimintaan vaikutti mm. sota-ajan ruoan kulutuksen rajoittaminen.
1920 alkaen toiminta normalisoitui ja Laihian Mallastehtaalla tuotannon painopiste siirtyi voimakkaasti ruismaltaisiin.
Sodan jälkeen toiminta lähti vahvaan kasvuun, 1920-luvulla havaittavissa oli jopa asiakkaiden runsautta.
1930-luvun alun lama vaikutti omalta osaltaan Laihian Mallastehtaankin toimintaan. Siitäkin kuitenkin selvittiin ja Suomen elintaso alkoi kohota.
1930-luvun lopussa Laihian Mallastehtaalla koettiin omistajan vaihdoksia, kun tehtaan yksi perustajista Mikko Kahra kuoli ja johtoon astui toisen polven edustajia.
Sota-aika koetteli myös mallastehtaalla. Talvisodan ja jatkosodan aikana on ainoat ajanjaksot tehtaan historian, kun se on ollut kokonaan suljettuna. Sodan jälkeen arkeen palattiin vähitellen ja tuotantomäärät kohosivat taas tasaisesti.
1950-luvulla Laihian Mallastehtaalla uskottiin vahvasti tulevaisuuteen, 40-vuotias mallastehdas uudisti tehdastaan ja panosti myös markkinointiin ja myyntiin edustajien avulla.
1968 Laihian Mallastehdas siirtyi neljännen sukupolven omistukseen. Tuotevaikoimaan tuli myös mallasuute, kun oma uuttamo rakennettiin 1977.
Uuden omistajan, Tapani Kosken johtamana tehtiin sopimus Tuoppi tuotemerkistä ja panostettiin vahvasti myös vientiin.
1980-luku oli kansainvälistymisen aikaa, ruismallasta ja mallasuutetta aloitettiin viemään Ruotsin lisäksi myös Keski-Eurooppaan. Kilpailuvaltteina olivat nykyaikainen teknologia ja raaka-aineiden puhtaus.
1990 toimitusjohtajaksi tuli viidennen polven edustaja, Lasse Koski. Kasvua haettiin uusilta toimialoilta. Elintarvikepakkaaminen laajeni Laihialla ja oltiin mukana Viroon perustamassa kasvihuoneyritystä 1993. Nykyään As Grüne Fee Eesti työllistää Tarton kaupungin rajalla, Luunjan kunnassa n. 120 työntekijää kasvattamalla salaatteja, kurkkua ja yrttejä Grüne Fee -brändillä.
1992 Laihian Mallas Oy:n omistus siirtyi viidennelle sukupolvelle,Lasse Koskelle, Susanna Koskelle ja Juha Koskelle, joiden omistuksessa Laihian Mallas Oy on edelleen.
1999 ostettiin mm. mämmiä valmistava yritys Toijalasta ja nimettiin se Kymppi-Maukkaat Oy:ksi.
2000-luku oli Laihian Mallas Oy:lla uudistamisen ja investointien aikaa. Viennin osuus kasvoi entisestään. Tänä päivänä se on jo n. 70 % tuotannosta.
2009 vahvistettiin myös pakkauspalveluliiketoiminnan osuutta ostamalla konserniin Mustasaaressa sijaitseva Pack Company Oy ja tuolloin Kantvikissa sijainnut Novelpack Oy. Sittemmin Novelpack Oy:n toiminta on siirretty Akaan Toijalaan Kymppi-Maukkaat Oy:n kanssa samoihin tiloihin.
Viimeisin yritysosto 2013 oli Honka Holding Oy, jossa Laihian Mallas -konsernille siirtyi pääosakkuus kasvihuoneista sekä sieniviljelyksistä Satakunnasta. Kasvihuoneissa viljellään salaatteja ja yrttejä Vihreäkeiju -brändillä, ne sijaitsevat Pöytyällä, Marttilassa ja Honkajoella. Sieniviljelykset sijaitsevat Kiukaisissa ja sienet myydään Champ -brändillä.
Maailma oli yli sata vuotta sitten kovin erilainen kuin nykyään. Vuosikymmenien saatossa Laihian Mallas Oy:n toiminta on laajentunut Suomessa ja ulkomailla, mutta yrityksen kivijalka on säilynyt siellä, minne se on alun perin valettu. Mallastehtaalla ei ole jääty paikoilleen, mutta jalat on pidetty kuitenkin tiukasti maassa.