Maltainen joululeipä
Maltainen joululeipä on mehevä ja mausteinen juhlapöydän klassikko, jossa yhdistyvät Tuoppi-kaljamaltaat, puolukat ja pomeranssi. Tämä perinteikäs leipä saa makunsa kotimaisista aineksista ja viimeistellään siirappivedellä kiiltäväksi. Täydellinen resepti joulun aikaan tai lahjaksi itse leivottuna!
10
1,5
3,5 dl
vettä
1 dl
Tuoppi Kaljamallasta
2 dl
sokeroitua puolukkasurvosta (tai 3 dl kokonaisia puolukoita ja 2 rkl sokeria)
50 g
hiivaa
1 tl
suolaa
1/2 dl
siirappia
2 tl
pomeranssinkuorta
n. 11 dl
hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
1/2 dl
vettä
1/2 dl
siirappia
Sekoita maltaat kiehuvaan veteen ja anna olla 15-30 min (tai hyödynnä kotikaljan valmistuksessa syntynyt mallasmäski ja lisää tarvittaessa vettä). Survo puolukat ja lisää sokeria (tai käytä valmista puolukkasurvosta). Lisää maltaiden joukkoon hiiva, puolukkasurvos ja mausteet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää voi. Kohota. Leivo taikinasta 2 leipää. Kohota ja leikkaa ristiviilto kohonneisiin leipiin. Paista 175 asteessa n. 45 min. Voitele lämpiminä siirappivedellä.
