Usein kysyttyä

Mallas

Mitä on mallas?

Mallas on idätettyä viljaa, joka on kuivattu.

Missä mallasta käytetään?

Ruismallasta käytetään leipä- ja sämpylätaikinoissa ja perinteisen mallasmämmin valmistuksessa. Ohramallas on oluen ja mallasuutteiden raaka-aine. Mallasuutetta käytetään leivonnaisiin, makeisiin ja aamiaismuroihin.

Mitä on mallasmäski?

Mallasmäskiä saadaan, kun siivilöidään kotikaljan valmistuksessa käytetty Tuoppi Kaljamallas (=ruismallasrouhe) käymisastiasta.

Voiko mallasmäskin pakastaa?

Mäskin voi pakastaa ja käyttää leivontaan myöhemmin.

Onko mallas terveellistä?

Tutkimusten mukaan mallastus lisää jyvän ravintoarvoa, lisäksi ruismallas sisältää paljon ravintokuitua.

Voiko keliaakikko syödä mallasta tai mallasuutetta sellaisenaan?

Ei voi, kaikki maltaat sisältävät gluteenia.

Voiko Tuoppi Kaljamallasta käyttää muuhun kuin kotikaljan valmistukseen?

Kaljamaltaat sopivat leivontaan sekä sellaisenaan että liotettuna. Kaljanvalmistuksesta jäänyt siivilöity mallasmäski kannattaa käyttää leivonnassa.

Mallassämpylät ›

Kumpaa kannattaa käyttää leivonnassa, Mämmi- ja leipämallasta vai Tuoppi Kaljamallasta?

Molemmat sopivat leivontaan, mallas antaa leivälle makua ja väriä. Kaljamallas on rouhittua ruismallasta, kun taas Mämmi- ja leipämallas on vaaleaa, jauhettua ruismallasta. Resepteissä yleensä mainitaan, kumpi maltaista sopii ko. reseptiin.

Mikä tuote sopii perinteisen kotimämmin valmistukseen?

Tuoppi Mämmi- ja leipämallas on vaaleaa jauhettua ruismallasta, jota käytetään mämmin valmistuksessa.

Kotimämmi ›

Itse valmistettu kotikalja / sima

Miksi valmistamani kotikalja ei onnistunut?

Tavallisimpia syitä:

  • liian pitkä käymisaika kuluttaa sokerin ja kotikaljan maku on hapan
  • liian paljon hiivaa tai liian lämmin käymispaikka saa kaljan käymään nopeasti
  • säilytys lämpimässä saa käymisen jatkumaan liian voimakkaasti pullotuksen jälkeen

Kotikalja onnistuu varmasti:

  • noudattamalla tarkasti ohjetta
  • kotikaljan käyminen pysähtyy alle 5˚C:n lämpötilassa

Miksi simapullo räjähti?

Käyminen on jatkunut suljetussa pullossa ja pulloon kertynyt paine on aiheuttanut rikkoutumisen. Edellisessä vastauksessa syitä liialliselle käymiselle.

Pitääkö kotikaljan / siman käydä vielä suljetussa pullossa?

Jälkikäymisen kuuluu jatkua pullotuksen jälkeen jääkaappilämpötilassa. Hitaan käymisen aikana kotikaljaan/simaan muodostuu tuotteeseen kuuluvaa hiilihappoa.

Mikä ero on uutteesta ja maltaista valmistetulla kotikaljalla?

Uutteesta valmistettu kalja on kirkasta ja tummaa. Uutteen valmistuksessa on käytetty ruismaltaan lisäksi ohramallasta ja humalauutetta. Kaljamaltaista valmistettu kotikalja on sameaa ja väriltään vaaleampaa. Kaljamaltaat ovat karkeaksi rouhittua ruismallasta.

Kauanko avattu Tuoppi 1 L Kotikalja pakkaus säilyy?

Säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, avattuna noin viikon jääkaapissa. Emme suosittele pakkauksen säilyttämistä avattuna.

Kauanko kotona valmistettu kotikalja säilyy?

Jääkaappilämpötilassa (alle 5˚C) lämpötilassa säilytettynä noin viikon valmistuksesta.

Onko kotikaljassa tai kotisimassa alkoholia?

Ohjeen mukaan valmistettuna n.1 %.

Lihottaako kotikalja?

Kotikalja sopii erinomaisesti ruoka-, jano- ja saunajuomaksi. Kotikalja on terveellinen vaihtoehto limsalle tai mehulle, sillä siinä on kaloreita vain 22 desilitraa kohden.

Valmis Kotikalja 0,75l

Onko Tuoppi 0,75 l Kotikalja todella gluteeniton tuote?

Kyllä, valmiille Tuoppi kotikaljalle on myönnetty Keliakialiiton gluteeniton tuote- merkki (yliviivattu tähkä-merkki). Jotta saamme käyttää etiketissä gluteenittomuudesta kertovaa merkkiä, meidät on sertifioitu AOECS-standardin mukaisesti. Analysoimme jokaisen valmistuserän gluteenittomuuden.

Kauanko avattu Tuoppi 0,75 l Kotikalja säilyy?

Valmis kotikalja säilyy noin viikon jääkaapissa säilytettynä, kun korkki on suljettu avauksen jälkeen tiiviisti.

Tuoppi 0,75 l Kotikaljan maku ei ole sama kuin ennen?

Ajan kuluessa hiilihappo katoaa pulloista ja juoman aistittava maku muuttuu makeammaksi. Käymismenetelmällä valmistetussa tuotteessa jäännössokeripitoisuus voi vaihdella ja makeudessa on hieman eroa valmistuserittäin.

Valmistuserien välisessä käymisessä on eroa johtuen mm. hiivan ominaisuuksista, josta johtuen myös valmiin tuotteen maussa on eroja. Hiiva tuottaa käymisen aikana mm. pienen määrän alkoholia ja erilaisia happoja tuotteeseen, joista kotikaljan tyypillinen maku muodostuu.

Tuoppi 0,75 l Kotikalja kuohuu ja vaahtoaa avatessa

Kotikalja on parasta nauttia kylmänä, kuohuminen on runsaampaa jos juoma on lämmintä tai pulloa on ravisteltu. Juuri valmistetussa tuotteessa hiilihappopitoisuus on korkea ja juoma kuohuu sen vuoksi herkemmin. Jos pullon korkki ei ole ollut tiivis voi juomassa tapahtua muutoksia ja kotikaljasta tulee niiden vuoksi vaahtoavampaa

Tuoppi 0,75 l Kotikalja on pilaantunut vaikka parasta ennen päiväystä on vielä jäljellä?

Kotikaljan maku voi muuttua ajan mittaan jos pullon korkki ei ole ihan tiivis.

Talkkuna

Mitä talkkuna on?

Rantasen Talkkujauho on aito hämäläisen reseptin mukaan valmistettu kypsä viljatuote. Perinteinen tuote valmistetaan kotimaisesta, kuorimattomasta viljasta: kaurasta, ohrasta ja herneestä. Talkkuna on keitetystä ja paahdetusta täysjyväviljasta valmistettu jauho.

Miten Rantasen talkkuna poikkeaa muista talkkunoista?

Rantasen talkkunassa on hernettä, jota ei ole useimmissa talkkunoissa. Lisäksi viljan lajit vaihtelevat tai niiden suhteet ovat eri talkkunoissa erilaiset. Myös karkeus- ja paahtamisasteet vaihtelevat.

Onko talkkuna terveellistä?

Rantasen talkkuna ja Laihian Makukaurat ovat runsaskuituisia täysjyvätuotteita. Kuidun lisäksi ne sisältävät betaglukaania, rautaa, fosforia, sinkkiä ja magnesiumia.

Reseptit arkeen ja juhlaan

Kaikki reseptit