Aitoa kotikaljaa helposti ja nopeasti
07.03.2022Tuoppi Kotikalja valmistetaan perinteisesti kaljamaltaista, kiehuvasta vedestä, sokerista ja hiivasta käyttämällä. Vaivattomampi tapa on käyttää Tuoppi Kotikalja mallasjuomauutetta valmistuksessa. Valmis Tuoppi Kotikalja on tuoteperheen uusin tuote, aito maku gluteenittomana.
Tuoppi Kaljamallas (5 kg) on tummaa rouhittua ruismallasta. Mallas on idätettyä viljaa, joka on kuivattu. Perinteisen kotikaljan valmistuksen lisäksi maltaat sopivat myös leivontaan. Kotikaljan valmistuksessa ei välttämättä jää lainkaan hävikkiä, sillä siivilään jääneet kaljamaltaat eli mallasmäskin voi käyttää myös leivontaan. Mallasmäskiä voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Tuoppi 1 Kotikaljauute (1 l) on mallasuutetta, jonka valmistukseen on käytetty ohra- ja ruismallasta sekä humalauutetta. Mallasuutteesta valmistettu kotikalja on tummaa, aromikasta ja kirkasta. Maku on maltaisen makea. Käymismenetelmä on perinteisen kotikaljan valmistustapa. Mallasuutteen lisäksi tarvitaan hiivaa, sokeria ja vettä. Yhdestä pakkauksesta saa 18 litraa kotikaljaa.
Tuoppi Kotikalja (0,75 l) on perinteisellä tavalla käymisteitse valmistettua kotikaljaa. Se valmistetaan Tuoppi mallasuutteesta. Valmiille kotikaljalle on myönnetty Keliakialiiton gluteeniton merkki. Kotikaljan maku on raikas, aromikas ja maltaisen makea.
Vinkit
Hyödynnä kotikaljaa ruoanlaitossa ja leivonnassa
Perinteiseen makumaailmaan saa helposti uutta, kun kotikaljan maustaa limellä, ruokosokerilla, tuoreen mintun oksilla sekä pienellä palalla chiliä ja inkivääriä. Raikas juoma sopii erityisesti kevään ja kesän juomapöytiin vaihtelua tuomaan. Kotikaljasima onnistuu, kun kotikaljaan lisää sokeria ja sitruunamehua. Myös karpalomehu, tuoreet karpalot ja muutama rosmariininoksa tuovat perinteiseen kotikaljaan vaihtelua.
Tuoppi Kotikaljauute sopii erinomaisesti myös uunijuuresten sekaan. Sekoita uutteesta, kanaliemestä ja voista liemi ja kaada lohkottujen juuresten sekaan. Mitään ei mene hävikkiin, kun vuoan pohjalle jääneen liemen kaataa vielä paistinpannulle, keittää kokoon ja sekoittaa kypsien juuresten päälle.
Leipomisessa voi hyödyntää myös kotikaljan siivilöinnistä yli jäänyttä mallasmäskiä, se sopii vaikka perunarieskataikinaan makua tuomaan. Maltaista makeaa makua saa korvaamalla siirapin mallasuutteella sämpylätaikinassa. Viimeistele taikina kuminalla ja ruishiutaleilla.
Kotikalja sopii erinomaisesti myös ruskean kastikkeen joukkoon. Kiehauta kotikalja, vesi ja ruokakerma keskenään ja lisää kastiketiivisteen joukkoon. Helppo ja herkullinen kastike sopii niin liha- kuin kasvispullien kaveriksi.