Artikkeli on alun perin julkaistu Aamulehden digissä natiiviartikkelina.
Laihian Mallas toi saataville jauhoseokset, jotta onnistumisen ilo ja arjen helppous olisivat osa kotileipurin päivää.
Länsisuomalaista leipäkulttuuria edustava makea saaristolaisleipä on herkku, joka juhlatarjoiluissa tunnetaan erityisesti graavatun lohen makuparina.
Leipomisen helppous, ainesosien hävikittömyys sekä onnistumisen ilo.
”Jauhoseoksemme on tehty helpottamaan leivän tai kakun leipomista”, Laihian Mallas Oy:n Anna Mollberg sanoo tuotteista, joiden merkitys kieltämättä on kuin lista kotileipurin haaveista.
Ensimmäiseksi Laihian Mallas toi tarjolle yhden saaristolaisleivän leipomiseen riittävän jauhoseospakkauksen, joka sisältää myös kartonkivuoan ja hiivan.
”Jauhoseoksen lisäksi tarvitaan siis vain vettä tai muuta nestettä, kuten mehua, sekä vähän rasvaa vuoan voiteluun”, Mollberg kertaa helppouden.
Jauhoseos ja hiiva lisätään riittävän lämpimään nesteeseen, vuoka voidellaan ja siihen laitetun leipätaikinan annetaan kohota, minkä jälkeen leipä voidaan paistaa uunissa.
Kukapa ei länsisuomalaisen leipäperinteen makeaa edustajaa nauttisi mielellään jo omassa pöydässä, mutta onpa siitä myös maukkaaksi lahjaksi.
”Lahjaleivän voi leipoa mukana tulleeseen vuokaan ja paistamisen jälkeen laittaa pussiin sekä sitoa sen kivalla narulla kiinni hienoksi tuliaiseksi tai lahjaksi.”
Jauhoseokset on saataville sekä yhden että kahden saaristolaisleivän leipomiseen. Yhden leivän pakkauksessa mukana tulee kartonkivuoka.
Yhden leivän jauhoseoksesta kehittyi pian toinenkin tuote.
”Kätevään leipomiseen ihastuneet ihmiset pyysivät meiltä jauhoseosta useamman leivän valmistamiseen, joten toimme tarjolle yhden kilon jauhoseoksen, josta voi leipoa kaksi leipää.
Jauhoseokset ovat oiva tapaa vähentää jauhojen hävikkiä, kun seos käytetään aina kokonaan.
”Alusta asti tehtävän saaristolaisleivän leivontaan tarvitaan maltaiden lisäksi useita erilaisia jauhoja, siirappia, hiivaa, suolaa ja nestettä, joista etenkin jauhoja jää erilaisia määriä kaappiin vanhenemaan. Jauhoseoksilla tätä hävikkiä ei synny, kun tarvitaan vain hiiva, neste ja paistovuoka.”
”Kun saaristolaisleivän leipoo pyöreään vuokaan ja vaikkapa irtopohjavuokaan, saa hyvän muodon voileipäkakulle. Se voi olla lohi-, kasvisvoileipäkakku tai skagenkakku”, Mollberg vinkkaa.
Mehevässä Maustekakussa mausteisuus on kanelia, kardemummaa ja inkivääriä. Mehevää makua ja suutuntumaa tuovat kuivattu omena ja manteli.
Mehevä maustekakku uusin tuote
Tuoppi-jauhoseoksia on nyt kolme erilaista tuotetta, joista uusin on Mehevä Maustekakku.
”Se muuten on todella mehevä maustekakku. Olemme saaneet siitä runsaasti myönteistä palautetta ja kiitosta sen hyvästä mausta”, Mollberg iloitsee vastaanotosta.
”Mehevä Maustekakku on sekin todellinen arjen helpottaja: kakun leipomiseen tarvitaan jauhoseoksen lisäksi vain öljyä ja vettä.”
”Kodin ohella monilla on uuni myös mökillä, veneessä tai asuntoautossa, joten leivät ja kakut ovat todella käteviä valmistettavia mökeillä- ja retkilläkin”, Anna Mollberg summaa.